Cavalera-brødernes tur tilbage til rødderne

For mig står Roots som et af de bedste thrash-album og det er Sepulturas magnum opus.
Mandag gæstede brøderne Max og Igor Cavalera Pumpehuset til et genbesøg til 90erne og Roots.

Brødrene Cavalera & Sepultura

Det startede i Belo Horizonte i 1984 da brøderne Max og Igor Cavalera dannede trash-bandet Sepultura. De øvrige bandmedlemmer i den oprindelige line up var Paulo Pinto, Jairo Guedes og Wagner Lamounier. Vokalisten Wagner Lamounier forlod efter et års tid Sepultura. Max Cavalera, der spillede rytmeguitar overtog tjansen som sanger.

Sepulturas første udgivelse var en split-ep’en Bestial Devastation som de udgav sammen med Overdose.
I 1986 udsendte Sepultura debutalbummet Morbid Visions. Jairo Guedes fordel bandet og blev afløst af guitarist Andreas Kisser inden bandets næste udgivelse Schizophrenia. Efter udgivelse af Schizophrenia fik Sepultura kontrakt med Roadrunner Records.

Med Roadrunner i ryggen og med Scott Burns som producer på Sepulturas næste album Beneath the Remains nåede Sepultura et nyt publikum udenfor Brasilien. De kom bl.a. til at spillede som opvarmning for Sodom og King Diamond.

Scott Burns var igen producer på Sepulturas albummet Arise der udkom i 1991. Det var her jeg opdagede Sepultura og begyndte at headbange til de brasilianske trash-rytmer.
Beneath the Remains og Arise er rendyrkede thrash-albums hvor guitarriff fyres af i et pænt tempo.

Der blev filmet videoer til numrene Arise og Dead Embryonic Cells. Flere steder på nettet kan det læses at MTV ikke ville vise Arise-videoen. Men jeg kan huske at have set den i programmet Headbangers Ball og havde den i en periode på et VHS-bånd optager med musikvideoer fra MTV : Headbangers Ball. Det er muligvis den amerikansk udgave af MTV der har nægtet at vise videoen?

Men bandets næste album Chaos A.D. (1993) blødte Sepultura op i deres hidtil stamme thrash metal stil og hente inspiration i andre genre.
Der er dem, der mener at Beneath the Remains er det bedste Sepultura har skabt, men jeg mener, at det Sepultura kun blev bedre af at udvide deres musikalske værktøjskasse. De nye greb er fra beslægtede genre som hardcore og groove metal, men på Kaiowas sniger der sig nogle traditionelle brasilianske rytmer ind.
Indholdet i tekstern ændrede sig også. Sociale problemer og uretfærdigheder blev temaer som Sepultura tog op i deres tekster.

Roots

Roots, det sjette studiealbum, udkom i 1996 på selskabet Roadrunner Records. Sepulturas fortsatte med at eksperiemntere med deres musk. Paletten blevet udvidet elementer fra brasilianske indianere musik, capoeira-musik og andre dele fra Sydamerikas mangfoldige kultur. Teksterne tog udgangspunkt i brasiliansk politik og kultur.
Roots blev produceret af Scott Burns.

Roots Bloody Roots

Junglelyde fortrænges af et tungt riff, en høj hurtigt gentagne tone på guitar. Max Cavalera brøler “Roots, Bloody Roots. Vi er i gang og musikken kværner fremad.

Attitude

Berimbau – instrumentet der akkompagnere de dansende capoeira-krigere.
I musikvideoen til Attitude optræder medlemmer fra Gracie-familien, der er kendt for deres betydning for brasiliansk jiu-jitsu.

Teksten til sangen blev skrevet af Max Cavaleras og stedsønnen Dana Wells som også kom med idéen til musikvideoen. Kort efter at Roots var kommet på gaden, blev Dana Wells dræbt i et trafikuheld.

Cut-Throat

“You promise this and promise all / Deep inside nothing at all / In a war of filth and greed / We don’t need none of this shit / (…) / So don’t tell us it can’t be done / Putting down what you don’t know / Money isn’t our god / Integrity will free our soul /// Enslavement pathetic / Ignorant corporations”

Ratamahatta

Lokale sydamerikanske rytmer. Det svinger på en helt særlig måde sammen med Sepulturas forvrængede guitar.

Trommeslageren David Randall Silveria fra Korn og den brasilianske musiker Carlinhos Brown gæsteoptræder på album-indspilningen af dette nummer. Sangen bliver sunget på portugisisk. Sepultura er nok brasilianere, men synger størstedelen af deres sange på engelsk.

Breed Apart

En lyd af et mix af thrash metal og lokale rytmer. Som kun Sepultura kan gøre det. Berimbauen svinder med igen.

Straighthate

“What goes around / Comes around / Grow up in the ghettos / Made me real / To deal with my fears / Motherfucker you don’t understand / Pain and Hate”

Spit

Uhh, jeg kan godt lide bas der bare pumper derudaf. En art brasilianske hardcore.

Lookaway

Et tungt scratched syretrip?

På albummet er der gæstevokal af Mike Patton og Jonathan Davis fra Faith No More. DJ Lethal var også med på indspilningen af dette nummer.

Dusted

“You gonna fall hiding the truth / You gonna crawl finding the truth / To blame myself it’s my disgrace / To blame the world by my mistakes”

Born Stubborn

Et nummer der tromler fremad ud at se sig tilbage. Perfekt til en mosh. Outroen er fra Xavante-indianerne sang “Wana Ridobe”

Jasco

Akustisk pause med sydamerikansk stemning.

Itsári

Under indspilningen af sangen opholdt Sepultura sig et par dage sammen med Xavante-stammen. Mødet med Xavante-indianerne betød meget for Sepultura hvilket skinner igennem på illustrationerne på cover og i bookletten til Roots-cd’en.

Ambush

“Screaming / For more justice / Amazonia burns / Can you hear them?” Efter et par akustiske numre er Sepultura tilbage – vrede og hardcore.

Teksten omhandler miljøaktivisten Chico Mendes der blev dræbt mens han kæmpede for regnskovens bevarelse.

“When you go down!!! / When you go down fighting!!”

Endangered Species

Kværnende riff. En psykedelisk solo undervejs. Et rytmisk break. Kværnende riff.

Dictatorshit

Sepultura goes punk!

Sangen er en fordømmelse af militærjuntaer.

Gennem sidste halvdel af 1996 verserede der rygter om uenigheder i bandet. Da deres turne sluttede fortalte de øvrige bandmedlemmer Max Cavalera at de ikke ønskede at fortsætte med Gloria Bujnowski som manager. Ud over at være manager for Sepultura var hun også gift med Max, så han forlod bandet og dannede i 1997 Soulfly.

Maxs bror Igor Cavalera fortsatte i Sepultura til 2006 og medvirkede på albummene Against, Nation, Roorback og Dante XXI.

Roots genbesøgt

Live i Pumpehuset 2016. Attitude fra start. Cavalera-brødrene styrer showet fra første taktslag. Max Cavalera bruger det velvillige og oplagte publikum som et ekstra instrument – sætter gang i fællesbrøl, klap, mosh og \m/

Den ene Roots klassiker afløser den anden. Hele vejen gennem tour de Roots er Max Cavalera oplyst nedefra med grøn lys. Han står som en vildmand der stirre ud af junglen.

Afslutningen. Bandet løsner op. Det er broderkærlighed og forståelse. Death metal. Mere Sepultura og midthalvfemser nostalgi. Et enkelt Mötorhead-cover. Cavalera-brødrene brillere inden det hele afsluttes med “Roots Bloody Roots”.

Det var næsten som at være tilbage i 90erne. Med den forskel, at jeg stod forholdsvis stille til venstre for lydmanden og ikke var oppe foran for at mosh’e igennem og svinge det lange garn.

Return To Roots
Max & Igor Cavalera live i Pumpehuset 5. december 2016.

Publiceret på sh site 6.12. 2016.