Rejser i flygtningestrømmen

Vi husker alle billederne af flygtninge der vandrede på de jyske motorveje i sommeren 2015. Den massive flygtningestrøm satte igen gang i flygtningedebatten.

Journalist Thomas Ubbesen har bevæget sig ud af den hjemlige andedam og skildre i bogen “Good luck, habibi” det opbrud, der skete, da Mellemøstens krigsflygtninge og Afrikas og Asiens forhutlede masser begav sig på vandring og pludselig kom marcherende på de europæiske motorveje.

Bogen er udgivet på Gyldendal der skriver “Ud over Ubbesens oplevelser hører vi også den tragiske historie om en ældre syrisk far, der sammen med sin voksne datter forlader sult, terror og krig derhjemme og begiver sig ud på den lange vandring mod nord sammen med hundredetusinder af andre. Flugten foregår med ét ben i cyberspace og ét i den virkelige virkelighed, der hvor krigsherrer og menneskesmuglere hersker over liv og død. Midt i dette drama, giver forfatteren også en række kvalificerede bud på, hvilke megatrends, der har ført frem til det paradigmeskifte, vi som samfund og individer står overfor.”

I en foromtal til bogen, En halv menneskehed er på vandring – det må ikke ties ihjel, på POV skriver Thomas Ubbesen “Der driver døde mennesker i land på stranden ved Sabratha ved den libyske kyst. 120 lig alene de sidste ti dage. Og det fortsætter. Nogle af dem bliver talt med i den statistik, der angiver, at 3123 er druknet i Middelhavet i år. Andre bliver aldrig talt nogen steder og rådner bare op i solen eller bliver smidt i et hul i sandet. Der blev fundet 53 på en enkelt dag, læser jeg på nyhedsbureauerne fra Libyen. Det kunne man sagtens tage ned og lave nogle reportager om.”

Han fortsætter senere samme sted: “For vi og de andre europæere skal jo på et nogenlunde informeret grundlag kunne fortsætte diskussionen om, hvad vi vil ofre for at hjælpe eller redde nødstedte mennesker, der ikke er ”nogen af vore egne”, men bare mennesker. Så vi nogenlunde nøgternt kan se i øjnene og debattere, at verden er i enorm forandring, og at menneskemængder fra hele denne globaliserede klode vil fortsætte med at komme i vores retning.”

Lektør Carsten Güllich-Nørby vurdere at “Good luck, habibi” er “fremragende journalistisk dokumentar, der motionerer tankerne og provokerer til egne refleksioner om flygtningekrisen”

Ubbesen, Thomas
Good luck, habibi : Rejser i flygtningestrømmen. Gyldendal, 2016. 239 sider. ISBN: 978-87-02-20078-2.
DK5: 32.6

Bibliotek.dk: Good luck, habibi
Gyldendal: Good luck, habibi

Publiceret på sh site 4.10. 2016.