Punk og mudder i Roskilde

I silende regn entrede publikum festivalområdet torsdag eftermiddag. En halv time efter at portene åbnede, stod City X klar på Odeon-scenen.

Ved middagstid mødte omkring halvandethundrede mennesker op ved Roskilde Station. I to timer travede de rundt i byen i en demonstration for flere fristeder. Det var den ugentlige Ungdomshusdemo der var rykket ud af København. Det regnede før, under og efter demonstrationen…

En del af de samme mennesker samledes igen til koncerten med City X – et punkband fra den første generation af danske punkere. De eksisterede før Jagtvej 69 blev til Ungdomshuset og det er da også 23 år siden bandet sidst spillede på Roskilde Festivalen.

Koncerten startede med sirener og kampråb. Tre store mænd med hjelme og stave indtog scenen. 1. marts er ikke længe siden og City X ved hvor de kommer fra. Efter en tid med dette lydinferno gik de selv på scenen og fyrede den af.

Med deres lige ud ad landevejen punkrock kanaliserede de energi ned til det regnvåde publikum. Sceneshow var der ikke meget af. Blot rå rock og korte kommentar mellem numrene. Foran scenen vågnede det regnvåde publikum op og der kom gang i dans og pogo.

City X fik spillet Helt alene, Ryger med jer og undergrundsklassikeren Politi og militær: ‘Politi og militær hvad skal vi med jer / Politi og militær jeg vil skide på jer.’ Der er ikke meget der har ændret sig siden starten af 1980`erne.

City X forlod scenen, men måtte tilbage og give tre ekstranumre. Det sidste var en ny komposition, Teenager, dedikeret til de unge fans. Så var det slut og folk bevægede sig ud i den midlertidige teltmonopol kaldet Mudder Land.

Roskilde Festival 2007, torsdag.

Kilde: Dagbladet Arbejderen. 7. juli 2007, nr. 130.