Blod & Jern

Ildskær: Sortnet historietime.

Det er lidt som at være tilbage i ottende klasse og have historietime. I en sortnet udgave, hvor den lidt nørdede, men nok ikke så kildekritiske, historielærer er klædt helt i sort – og måske har pyntet sig lidt med corpse paint.

“Blod & Jern” er det danske black metal-duo “Ildskær”s andet album. Året et 1864 og vi dumper ned i den 2. Slesvigske Krig. Det var der hvor Danmark led et totalt nederlag til Østrig og Preussen. Danmark måtte afstå hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenborg, som efterfølgende blev en del af Det Tyske Kejserrige i 1871.

Fortællingen starter på Dannevirke (Thyras Værn): “… Prisen staar malet i Blod / Retræte er vort Lod”.
Dannevirke rømmes og den danske hær trækker sig tilbage til Dybbøl. 18. april stormer preussisk styrke stillingen ved Dybbøl. Det bliver et total nederlag og de danske topper flygter til Als. Senere erobrede preusserne også Als og de østrigske og preussiske tropper havde fri adgang til Jylland.

“Ottende Brigade – under Faneed trods Jern og Bly
Og da Hornet lød – de marchered’ mod den visse Død
Over Stok og Sten – gjennem Ild og Røg og Kuglehvin
Og da Blodet flød – blev de frarøvet den allersidste Glød”
(citat: “Gjennem Ild og Røg”)

Under slaget ved Dybbøl, da tilbagetog var eneste mulighed, indledte Ottende brigade et modangreb mod de preussiske styrker. De nåede frem til Møllehuset ved Dybbøl Mølle, inden overmagten blev for stor.

Efter krigen stod Danmark tilbage som “et lidet, fattigt, ydmyget Land”

Hvis du vil dykke ned i historien, som Ildskær fantaserer om, anbefaler jeg “Slagtebænk Dybbøl” (2008) og “Dommedag Als” (2010) begge af Tom Buk-Swienty, samt “1864 – vejen til katastrofen” (2014) af Claus Buttenschøn, Olaf Ries og Morten Buttenschøn.

Maleriet der er brugt til coveret, er “Overgangen til Als”, malet af Wilhelm Camphausen. Camphausen var en tysk historiemaler, der i 1864 rejste til Slesvig for at opleve krigens realiteter. Mange af hans malerier gik tabt under 2. Verdenskrig, men maleriet af overgangen til Als 29. juni er bevaret på Deutsches Historisches Museum i Berlin.

Ildskær
cd: Blod & Jern. Vendetta Records, 2023 (2023). —.
Garðarsson, guitar, bas, trommer. Skóggangr, trommer.

  • Thyras Værn
  • Ærens Mark
  • Jylland I Brand
  • Gjennem Ild Og Røg
  • Et Lidet Fattigt Land

Bandcamp: Ildskær
Discogs: Blod & Jern