Anno 1696

Insomnium: Heksehistorie med soundtrack.

Det finske dødsmetalband Insomnium har nogle år på bagen. Insomnium blev dannet i 1997. “Anno 1696” er bandets 9. studiealbum. Som forgængeren “Heart Like a Grave” er det et konceptalbum skabt på basis af en novelle af vokalist og bassist Niilo Sevänen.

Fortællingen tager lytteren/læserne med tilbage til hekseforfølgelserne i en mørk tid med hungersnød og (over)tro.

Novellen foregår i Sverige, hvor kongens mand og dommer Johan Kalmander er sendt langt ud på landet for at dømme Lilian, der er anklaget for fem mord, Det ene på sit eget barn.

Den fiktive historie har en grum baggrund i virkeligheden. Det skønnes, at mellem 35.000 og 50.000 mennesker blev henrette for hekseri i Europa. Hekseforfølgelserne og de mange mord havde naturligvis dets baggrund i Biblen, hvor der i Anden Mosebog v. 17 står: “En troldkvinde må du ikke lade blive i live.”

Niilo Sevänen novelle udspiller sig i slutningen af den historiske periode med hekseprocesser og menneskeafbrændinger. Fornuften og oplysning vinder frem og lyser op i det religiøse mørke. I novellen er det en læge udsendt af biskoppen, der er fornuftens stemme. Men det er nu ikke nogen oplysningsnovelle, idet historien tager et noget overnaturligt tvist. Det er en horror-novelle om moderkærlighed.

Det første nummer “1696” starter afdæmpet med akustisk guitar, men det er naturligvis kun for en kort tid. En stemningsfuld intro inden den melodiske dødsmetal tager over. Det fortsætter sådan. En grundstamme af melodisk dødsmetal mikset med stille passager, et drys skønsang, lidt keyboard og power-guitar.

Det er en fin historie. Det er et godt album. Indpakningen er lækker. Det er en cd jeg vil hører igen. På den anden side, er det ikke et værk, der straks får mig til at investere i hele Insomnium bagkatalog.

Jeg er glad for, at jeg ofrede de ekstra penge på luksusudgaven med EP’en “Song Of The Dusk”, der giver tre yderligere facetter til historien.

Insomnium
cd: Anno 1696. Century Media,2023 (2023).19658718082.
Producer: Insomnium.
Niilo Sevänen, vokal, bas. Markus Hirvonen, trommer. Ville Friman, guitar. Markus Vanhala, guitar, vokal. Jani Liimatainen, guitar, vokal.
Gæstemusikere: Sakis Tolis, Johanna Kurkela og Coen Jansse.

CD 1: Anno 1696

 • 1696
 • White Christ
 • Godforsaken
 • Lilian
 • Starless Paths
 • The Witch Hunter
 • The Unrest
 • The Rapids

CD 2: Song Of The Dusk

 • Flowers Of The Night
 • Stained In Red
 • Song Of The Dusk

Discogs: Anno 1696
Insomnium