En sand ordsnedker

Jeg brænder ikke for Dannebrog. Jeg brænder for at danne bro, rappede Per Vers på Danmarks Smukkeste Festival.

I silende regn. Tidlig fredag aften på Skanderborg Festival. Langt væk fra alt andet, på Planet Voice i Langbortistan optrådte Per Vers.

Regnede silede ned og havde gjort det et stykke tid. Folk var gået i læ, hvor de var, og hvor de kunne. Mobiliteten blandt publikum er ikke stor og fremmødet ved Planet Voice er minimal.

Per Vers, der har rødder i det sønderjyske, lagde ud med en sang til jyder fra små ‘lortebyer’. Sådan en som han selv er vokset op i. Dén ramte bredt blandt de fremmødte, og med mottoet: “hvis du kan klar’ den i regnevejr, kan du klar’ den anywhere” blev det hurtig til en regnvejrsfest i bøgeskoven.

Per Vers er en kunster med noget på hjertet. Han har de meget personlige tekster som Moder Vor, der handler om at miste en forælder som barn. Kun de mest kolde skiderikker kan stå uberørt til dette nummer. Regnen holdt inde, men skyerne truede fortsat over trækronerne.

Som kunstner er Per Vers ikke bange for at kommentere verden og den virkelighed, vi lever i. Sammen med Ole Omkvæd deltog Per Vers på Henrik Marstals cd-projekt Protestsange.dk.
Det var med en gendigtning af Benny Andersens Verdensborger.dk.

Men ord som: ‘Jeg brænder ikke for Dannebrog, jeg brænder for at danne bro’, rammer han én af Danmarks ømme punkter. Og publikum er helt på bølgelængde med Per Vers og hans ensemble.

De små ting i livet har også Per Vers opmærksomhed. Til at komme videre på fik vi Black Power. En hyldest til kaffebønnen og den fantastiske drik, der kan koges på den.

Per Vers var kvalitet. En sand ordsnedker. Det var kunst med god plads til improvisation. Det var ord til hjertet og hjerne.

Denne fredag aften gjorde han regnen til en gallefest.

Per Vers fredag på Skanderborg Festival 2006.

Kilde: Dagbladet Arbejderen. 15. august 2006, nr. 142.