Roskilde venter
Publikum har startet opvarmningen på campingpladsen ved Roskilde Festivalen. Fire dag med over 170 band venter. Men der er andet end musik på programmet.
Roskilde Festivalen, der starter den 8. juli, er en institution i dansk kulturliv. Her mødes musikelskere hver sommer på Dyrkeskuepladsen ved den gamle kongeby.
Festivalen blev født i 1971 under navnet Sound Festival. De oprindelige arrangører trak sig og Foreningen Roskildefonden overtog ideen om en musikfestival i Roskilde. I 1974 etableredes en festivalkomite på 13 til 14 mennesker og Leif Skov indtræder. Resten er velkendt historie.
Mudder eller hede
Festivalen meldte om udsolgt i starten af juni. Nu er det ved at være tid. 75.000 mennesker er klar til at fyre den af på Roskilde Dyrkeskueplads.
Om den står på mudder eller støvskyer og hede skal være usagt. Men oplevelserne venter uanset vejret.
På Roskilde møder man dem man ikke har en aftale med. Aftalerne der i mod – de er lidt mere tvivlsomme. Hvis ikke andet er det altid muligt at tage en fuld svensker under armen og gå op og høre noget musik.
Den vrede proletar
Blandt hovednavnene er The Who. Gruppen der i 1960erne var berygtet for deres vilde sceneshow og smadring af instrumenter. The Who er hverken unge eller vilde mere, men en stor oplevelse venter.
Et andet hovednavn er Beastie Boys. De hvide rappere der i 1986 slog igennem med ‘Licensed to Ill’.
De punk-glade kan glæde sig til amerikanske Against Me, der ifølge Roskilde Festivalens site ‘spiller melodiøs og hookbåret punk for den vrede proletar i os alle’.
Fra Mexico kommer Nortec Collective med en blanding af mexicana og techno. Kollektivet består af DJ’s fra byen nær grænsen til USA.
69 på Roskilde
Bland de mere ukendt navne er Sort Stue med Piratkor. Det er hip hop og venstrefløjspropaganda på den fede måde. Sort Stue spiller ikke på selve festivalen, men på ‘Pavilion Junior’, en opvarmningscene med musik fra 1. til 4. juni.
Ved Cosmopol-scenen står den på Ungdomshus-kultur. I et storbymiljø er der videooptagelser fra koncerter og lytteposter med musik fra Ungdomshuset. Det laves af aktivister fra miljøet omkring Jagtvej 69, der også afholder en række workshops.
Spoken Words og graffiti
For femte år i træk arrangere Folkehøjskolernes Forening i Danmark Spoken Word. Det er lyrik live. Her kan publikum tage en slapper fra rock ‘n’ roll og spendere et par eftertænksomme timer i selskab med Henrik Nordbrandt, Rune T. Kidde, Peter Laugesen m.fl.
Der er også skrevne ord på Roskilde Festivalen. Det i form af graffiti. Festivalen har inviteret en række graffitimalere til at udsmykke festivalens offentlige rum. Ved Roskilde Skate afholdes en workshop hvor uøvede og nysgerrige kan prøve kræfter ud i spraydåsekunsten.
Var Ungdomshuset trash eller treasure spørges der i Speakers’ Corner. Det er ved en af de tretten Agoraer der findes i campingområdet. Her er politiske taler, debatter og happenings. Hovedfokus er festivalens humanitære kampagne om fair trade.
En Agora er et område med grill- og bålplads, mobilopladning og så forskellige aktiviteter. En af de andre Agoraer tager fat i miljøspørgsmålet. Andetsteds er der sportsaktiviteter…
Gå amok
Roskilde Festivalen er et kærkommen afbræk, en mulighed for at gå amok på den fede måde.
Her mødes mennesker som normalt ikke socialiserer. Punkere, bonderøve, heavy-hoveder, technofreaks førstegangsdeltagere og de garvede gamle festivalræve osv.. Fire festlige dage (og en duft af tis) venter dem alle.
Kilde: Dagbladet Arbejderen. 30. juni 2007, nr. 125.