Historien om Den spanske syge
Den spanske syge var en influenzapandemi, der brød du mens 1. Verdenskrig nærmede sig slutning. I årene 1918-1920 døde op mod 50 millioner mennesker. Hans Trier har skrevet en bog om pandemi i Danmark.
Bogen hedder Angst og engle med undertitlen Den spanske syge i Danmark. Den udkom i 2018.
Jeg læser Angst og engle mens jeg er sygemeldt. Jeg havde været syg i en uges tid og venter på svar på corona-test nummer to. Der, hvis den er negativ, er den min billet til en konsultation med min læge.
Forfatteren Hans Trier er tidligere embedslæge. Blandt kilderne inddrager han beretninger fra patienter, deres pårørende og personale. Læseren oplever Den spanske syges rædsler både fra folkets side og fra lægernes og presses synsvinkel.
De mange erindringsglimt fra land og by giver et levende billede at de strabadser almindelige mennesker gennemlevede. Angsten for døden var nærværende.
Det er omtrent 100 år siden Den spanske syge hærgede i Danmark – det med mange døde til følge. Det var en anden pandemi end den corona-pandemi vi er ramt af nu.
Diskussionen om hvordan man skulle undgår smittespredning kan godt kunne minde lidt om den vi har i dag. Men videnskaben et helt andet sted nu. Bare det var vi ved hvad der er årsagen og at vi indenfor en overskuelige fremtid vil finde i vaccine, er en grundlæggende forskel.
Dengang var Bispebjerg Hospital nyt og moderne. Fattigdommen var udbredt. Rindende vand og varme i boligen var ingen selvfølgelighed. Det er god grund til, at værdsætte den velfærd og særligt det velfungerende sundhedssystem mellemliggende generationer har kæmpet sig til.
Den spanske syge kræve omtrent 18.000 liv i Danmark.
Jeg har fået svar på min anden corona-test. Den er negativ. Jeg kan går ned til lægen og få noget virksom medicin. I morgen er jeg klar igen.
Trier, Hans
Angst og engle : Den spanske syge i Danmark. Gad, 2018. ISBN: 978-87-12-05682-9.
DK5: 61.612
Publiceret på sh site 17.09. 2020.