To af Benni
Jeg har fået fingre i to nye Benni Bødker-udgivelser. En tegneserie og en krimi. Begge for voksne.
Benni Bødker er født i Nakskov i 1975 og var tidligt fascineret af vampyrer og skrækblade. Han er uddannet cand. mag. i filosofi og dansk fra RUC og har engang tjent sine penge som redaktør, men er i dag fuldtidsforfatter.
Benni Bødker debuterede i 2003 med børnebogen “Halloween : gys i oktober”. Han har en del børnebøger på samvittigheden. Siden 2011 hvor “Blod vil have blod” udkom, har han også gjort sig som voksenforfatter. Benni Bødker skulle også have en udmærket musiksmag.
Mord i København
Det er mange år siden, jeg sidst har læst en tegneserie – i hvert tilfælde en tegneserie for mig selv. I rollen som far har jeg, også i de senere år, haft en tegneserie i hånden.
Nuvel. Det er muligt, at jeg ikke kan udtale mig om tegneserier, når nu jeg ikke hører til dem, der ofte læser tegneserie, men det gør jeg nu alligevel.
Benni Bødker har skrevet ordene til “Meschugge”. Christian Højgaard står for det visuelle. Titlen/ordet meschugge er jiddisch og betyder sindssyg/skør.
“Meschugge” er en mørk og uhyggelig historie, der foregår i et fattige, jødiske kvarter i København i starten af 1900-tallet. Dengang kom der mange jøder fra Østeuropa til byen, nogle rejse videre, andre bosatte sig. I kvarteret trives prostitution og korruption. Fortvivlelse er allestedsnærværende.
Den kvindelige referent, Nathan, der er af jødisk afstamning og fra et bedre, borgerligt hjem, bliver sat til at efterforske kvindemorderen. Det er assessorens (tjenestemandsansatte jurister inden for politi) vurderingen, at hun som jøde måske kan få folk i ghettoen i tale. Uden at røbe for meget, kan jeg godt sige, at hun hvirvles ind i en verden med jødisk mystik og kabbalah.
Efter 148 siders fiktion og dunkle streger, kommer der to siders fakta om de mange jøder, der kom til København i begyndelsen af 1900-tallet. Jøder på flugt fra pogromer i det russiske imperium.
Lidt frem i tiden – flere mord i København
Det var én Bødker-bog. Benni Bødker er også aktuel med en krimi – uden tegninger, så her må læseren selv danne billederne. Krimien, “Komintern”, foregår i mellemkrigstidens København.
Hovedpersonen, Johannes Borum, har slået sig ned som privatdetektiv. Han ar en fortid som spaniensfrivillig – og er pænt desillusioneret.
For læsere der ikke er inde i kommunismes historie, kan jeg oplyse, at Komintern (Tredje Internationale) var sovjet-kommunisternes pendant til den socialdemokratiske Anden Internationale.
Benni Bødkers fortælling tager læseren med på en herretur på byens beværtninger og forlystelsesetablissementer. Undervejs må Borum modtage flere slag fra voldsberedte kommunister og nazister.
Ud over at fortælle en spændende, politisk krimi, forkæler Benni Bødker læseren med fine detaljer om mellemkrigstiden København – med en lille afstikker til Jægerkroen ved Ishøj.
“Komintern” er første del i en serie om “ideologi, forræderi og kærlighed inspireret af virkelige begivenheder i mellemkrigstiden København”, som det hedder på bogens smudsomslag. Bagerst i bogen er et lille efterskrift, der sætter fortællingen ind i den virkelige historie.
Jeg glæder mig til næste bind.